OM FÖRENINGEN

Föreningen

Brf Vandraren 2 (769619-7917) bildades 2010 i samband med ombildningen av tidigare hyresrätter till bostadsrätter. I dag består föreningen av totalt 16 lägenheter, varav 15 är bostadsrätter med en sammanlagd yta på 1 010 kvm, och 1 är hyresrätt om 78 kvm.

Föreningens stadgar (registrerade 2024-10-30)
Tidigare stadgar (registrerade 2018-09-07)

Fastigheten

Fastigheten (fastighetsbeteckning STOCKHOLM VANDRAREN 2) är belägen i Aspudden och består av en byggnad med två trappuppgångar på adresserna Hägerstensvägen 151 och Pilgrimsvägen 68. Byggnaden uppfördes 1912 och var ursprungligen en hyresfastighet.

Den totala bostadsarean är 1 088 kvm, fördelad på 16 lägenheter över fyra våningsplan. Utöver detta finns en källare och en råvind som används för förråd. Fastighetens markareal uppgår till 638 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen erbjuder en vacker och välskött innergård samt praktiska gemensamma utrymmen. På Pilgrimsvägen 68 finns ett cykelrum med plats för både cyklar och barnvagnar. Här finns även två toaletter och en dusch, som kan vara användbara under renoveringar.

Tvättstugan, med ingång från Hägerstensvägen 151, är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Förråd

Varje lägenhet har tillgång till ett vindsförråd med snedtak. Förrådens storlek varierar och är inte proportionerliga till lägenheternas storlek.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi med en belåningsgrad på 2 960 kr/kvm (per slutet av 2023). Styrelsen bedömer för närvarande (2024-12-02) att inga nya lån kommer att behövas. Föreningen äger fastighetens tomtmark om 638 kvm, vilket är en ekonomisk fördel med tanke på höjda tomträttsavgälder och stramare lånevillkor för föreningar med tomträtt.

Den löpande ekonomiska förvaltningen hanteras av Simpleko.

Avgiftshöjningar

Den 1 januari 2025 höjs föreningens avgifter med 5 procent. Det finns inga planer på att höja avgifterna för 2026 i nuläget (2024-12-02) och med sjunkande räntor kommer behovet av avgiftshöjningar att minska.

Tidigare avgiftshöjningar:

– 2024: 10 procent
– 2023: 5 procent

Årsredovisningar

Årsredovisning 2023
Årsredovisning 2022
Årsredovisning 2021
Årsredovisning 2020
Årsredovisning 2019

Kontroller

Fastigheten har energiklass E med en energiprestanda på 111 kWh/m² och år enligt den senast gjorda energideklarationen (2023). Föreningen har bergvärme som primärt uppvärmningssystem som levererar värme och varmvatten till fastighetens lägenheter.

Radonmätning genomfördes 2023 och visade halter under gränsvärdet på 200 Bq/m³. Nästa mätning planeras år 2033.

Senaste OVK genomfördes 2019 där ventilationen blev godkänd. Ny kontroll planeras 2025.

Sophantering

Vid ingången till Pilgrimsvägen 68 finns två sopnedkast för restavfall och matavfall, som töms via en sopsug med optisk sortering vid sopstationen.

Återvinning av tidningar, kartong, plast, glas, metall och batterier kan göras på miljöstationen vid tunnelbanenedgången, cirka 200 meter från fastigheten. För farliga avfall som rengöringsprodukter och kemikalier hänvisas till miljöstationen vid Shell-macken, cirka 600 meter bort.

Grövre avfall kan lämnas på Östberga återvinningscentral, cirka 10 minuter bort med bil.

Internet och TV

Föreningen har gemensamt internetabonnemang (Bahnhof, 1000 mbit) som kostar 159 kronor per månad.

TV levereras antingen genom Bahnhof eller genom Tele2 (kabel-TV).

Tjänsteleverantörer

Föreningen anlitar externa tjänsteleverantörer för snöskottning och trappstädning (varannan vecka på vinterhalvåret, var fjärde vecka på sommarhalvåret). Trädgården sköts av en trädgårdsmästare som kommer och klipper två gånger per år.

Kommande underhållsarbeten

Under 2025 planerar vi att genomföra en fönsterrenovering och genomgång av föreningens pumpar. Detta är att betrakta som en medelstor renovering då den är lite större än ett normalt år. Styrelsen bedömer att givet att inget oförutsett händer så har föreningen täckning för detta utan behov av nya lån.

Utförda underhållsarbeten

2023
– Byte värmepump
– Relining av köksstammar
– Radonmätning (mätningen blev godkänd)
– Målning av fasadens sockel

2022
– Målning av biutrymmen

2020
– Upprustning av innergården

2018
– Åtgärder ventilation för godkänd OVK
– Installation av mekanisk frånluft

2016
– Reparation av bergvärmepump, generatorn utbytt
– Byte av låsterminalerna mot innergården (2st)
– Totalrenovering av trapphusen, ny sten i entréplan, nya ytskikt, renovering av ledstänger, infräst el, nya armaturer, akustiktändning.

2015
– Omläggning av plattor/sten på gården inkl. ”dränering” av husets framsida
– OVK
– Nytt kärl till sopsugen installerat
– Injustering av bergvärme
– Byte av samtliga lås
– Spolning av köksstammarna

2014
– Totalrenovering av taket, ny papp, ny plåt, ny inklädnad av skorstenar, nya takpannor, nya stegar osv.
– Utvändig målning av samtliga fönster samt balkong- och ytterdörrar

2013
– Stambyte inkl renovering av samtliga badrum

2011
– Totalrenovering av tvättstuga

2010
– Installation av bergvärme

1998
– Renovering av fasaden

Området

Aspudden är en närförort till Stockholm med en lång och varierad historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Området anlades som en arbetarförstad och präglades av hyreshus i jugendstil, små lägenheter och en stark närhet till både natur och stad. Det var ett populärt val för arbetare, särskilt de som arbetade i närliggande industrier. Under 1930- och 40-talen genomgick Aspudden förändringar, inklusive utbyggnad av flerfamiljshus och småhus.

På 1950-talet började områdets karaktär förändras då många barnfamiljer flyttade ut till andra förorter på grund av trångboddhet och de små, omoderna lägenheterna. Detta lämnade Aspudden med en äldre och socialt utsatt befolkning, vilket ledde till att området under 1960-talet beskrevs som förslummat, med problem som låg inkomst, social utsatthet och hög andel nykterhetsärenden.

Under 1970-talet inleddes en omfattande sanering och upprustning av området. Staden beslutade att bevara delar av den ursprungliga arkitekturen samtidigt som standarden på bostäderna höjdes. Denna period markerar början på en långsiktig förändring av Aspuddens demografi och status. Efter saneringen och under senare decennier har Aspudden genomgått en gentrifieringsprocess där många nya, välutbildade och kulturellt intresserade medelklassfamiljer flyttat in. Detta har förändrat områdets karaktär till en plats som kombinerar innerstadens kvaliteter med närheten till natur.

Aspudden har i dag en varierad bebyggelse med både äldre jugendhus och modernare arkitektur, samt ett stort utbud av caféer, små butiker och kulturella verksamheter. Området har utvecklats till ett populärt bostadsområde för småbarnsfamiljer och yrkesverksamma inom kreativa och akademiska fält. Samtidigt finns fortfarande en stark lokal identitet och ett engagemang för områdets historia och unika karaktär.

Förändringar i närområdet

Det finns ett förslag på att utöka Aspuddens centrum. Förslaget innebär att villafastigheter inom kvarteret Sothönan samt naturmark norr därom omvandlas till tät stadsbebyggelse innehållande totalt 250 bostäder, lokaler för centrumändamål, ett torg samt nya rörelsestråk. Förslaget är inte beslutat ännu.